Türkçe dil bilgisi konularından biri olan ad aktarması, mecazı mürsel olarak da bilinmektedir. Bu kavram, 'Bir sözcüğün benzetme amacı olmadan, başka bir sözcüğün yerine kullanılması' şeklinde açıklanmaktadır.04-Mar-2020

Ad aktarması nedir ve örnekleri?

Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. "Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!" "Üstünü çıkarıp yatağa uzandı." "Ne zamandır evde tencere kaynamıyor."

Ad aktarması nedir edebiyat?

Ad aktarması ya da mecâz-ı mürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.

Ad aktarmasının diğer adı nedir?

Ad aktarması bilinen ismiyle mecaz-ı Mürsel, herhangi bir kelimenin anlamını taşıyacak bir örneklendirme yapmaktır.

Qd Aktarmasi nedir?

Bir sözcüğün benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcüğün yerine kullanılmasıdır. Buna Düz Değişmece ya da Mecaz-ı Mürsel adı verilir. İç-dış ilişkisi: Bir varlığın dışı söylenerek içi ya da içisöylenerek dışı kastedilir.

At aktarması nedir?

Türkçe dil bilgisi konularından biri olan ad aktarması, mecazı mürsel olarak da bilinmektedir. Bu kavram, 'Bir sözcüğün benzetme amacı olmadan, başka bir sözcüğün yerine kullanılması' şeklinde açıklanmaktadır.

Kinaye nedir ve örnekleri?

Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * "Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder."

Kişileştirme nedir ve örnekleri?

Hem düz yazılarda hem de şiirlerde kullanılan kişileştirme sanatı, insan dışı varlıklara düşünmek ve duygulanmak gibi insani özelliklerin verilmesi demektir. Örneğin ''Sanki çiçekler bana küsmüş gibi, her birinin boynu bükülmüştü.'' cümlesinde kişileştirme sanatı yapılmıştır. Küsmek, sadece insana özgü bir davranıştır.