Akrabasından ve evinde bulunanlardan, zekâtını vermesi caiz olan büyük, küçük herkes yiyebilir. Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba, süt çocuk ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez.Oct 25, 2019

Adaktan kimler yiyemez kardeşi?

Ancak bunun için şartların mutlaka gerçekleşmesi gerekir. Bunun haricinde, adak kurbanı etinden kişinin yakın akrabalarının yemesi mümkün değildir. Kişinin annesi, babası, kardeşleri, oğulları, torunları ve kendi neslinden gelen diğer akrabaları adak kurbanı etinden yiyemez.

Adak sahibinin kardeşi yiyebilir mi?

Adak kurbanı etini öncelikle adak kesen kişi ve ailesi yiyemez. Ailesine uygun görülmediği gibi; babası, dedesi, torunu ve kendi neslinden gelen kişiler yiyemez. Ayrıca adak etinin zengin kişilerin de yemesi dinen uygun değildir.

Adağını yapmazsan ne olur?

Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı olarak adakta bulunan şahısların, Allah'a verdiği bu sözde durması gerekir. Mesela “Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım.” şeklinde adakta bulunma böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşirse, dilerse adadığı şeyi yerine getirir, dilerse yemin kefareti öder.

Adak kurbanı sahibi yerse ne olur?

"Fakir veya zengin, adakta bulunursa, adak hayvanın etinden yiyemez ve zekât verilmesi caiz olmayan; anasına, babasına, dedesine, evladına, torununa, kocasına ya da karısına, fakir olsalar da yediremez. Yerse ya da bunlara yedirirse, yenilen etin kıymetini, fakirlere sadaka olarak verir.

Adağı kimler yer kimler yiyemez?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin annesi, babası, nine ve dedeleri, çocukları, torunları ile dinen zengin kabul edilen kimseler de yiyemez.

Adak kurbanı kimler yiyemez Cübbeli?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler.

Adak kesilirken yanında olmak gerekir mi?

Kişinin keseceği kurbanı bizzat satın alması, kendisinin kesmesi veya kesilirken yanında bulunması, -kurbanın sahih olması için- gerekli değildir.