Alternaria, genellikle patates ve domates bitkilerinde erken yaprak yanıklığına yol açar. Bu hastalık yaprak, taç yaprak ve gövdede lekeler şeklinde kendini gösterir. Bu lekeler, sporlanmanın neden olduğu iç içe geçmiş koyu ve kahverengi halkalar sayesinde diğerlerinden ayrılır.

Domateste erken yaprak yanıklığı ilacı nedir?

Erken yaprak yanıklığının mücadelesinde Activus® en iyi ürünlerden bir tanesidir. Domates bitkisinde dekarda 100 ml dozda, son ilaçlama ile hasat arasında 3 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır.

Yaprak yanıklığı neden olur?

Erken yaprak yanıklığı (Alternaria cucumerina) nasıl ortaya çıkar? Hastalık enfeksiyon oluşumu için yüksek nem,15-21°C hava sıcaklığı ve ortalama 7-8 saat nemli yaprak yüzeyine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle yağmurlama sulama yapılan üretim alanlarında hastalık şiddeti artmaktadır.

Erken yaprak yanıklığı ne demek?

Fide döneminde kök çürüklüğü ve kök boğazı yanıklığı yapar. Sonraki dönemlerde yaprak, gövde ve meyvelerde lekeler gözlenir. Hastalığın ilk aşamasında lekeler küçük, düzensiz ve kahvemsidir. Hastalık ilerledikçe lekeler iç içe geçmiş halka şeklini alarak 1-2 cm büyürler ve renkleri koyu gri bir hale gelir.

Domates yaprakları neden kuruyor?

Domates yapraklarında kuruma; Birçok sebebe bağlı olarak kurur ve kıvrılmalar olmaktadır. Toprak yapısı, iklim koşulları, sulama ve gübreleme gibi etmenler neden olmaktadır. Ekim yapılacak alanların kenarlarında başlamaktadır.

Domates erken yaprak yanıklığı neden olur?

Konidyumlar ve miselyum toprakta ve mahsul kalıntıları üzerinde kışı geçirebilir ve yapraklarda birincil enfeksiyona neden olurlar. Alternaria birkaç yıl hayatta kalabilir; bu süre bazı türlerde sekiz yıla kadar çıkar. Alternaria, genellikle patates ve domates bitkilerinde erken yaprak yanıklığına yol açar.

Mildiyö hastalığı ne demek?

Mildiyö, Peronospora farinosa türünün neden olduğu bitki hastalığı. Yaprakların alt kısmında gri mantar yapısının oluşması. Hastalığa yakalanmış yapraklar aşağıya doğru kıvrılır, kalınlaşır ve yaprakların ön yüzünde renk değişimi olur. Hastalığa yakalanan yaprakların gelişmesi durur.

Bakteriyel yanıklık nedir?

Bitkilerde su ve suda erimiş besin madde alımını sağlayan ksilem iletim demetlerinde yaşayan bir bakteridir. Etkileri yaprak yanıklığı, yeşil aksmda solgunluk ve dallarda kuruma, geriye ölüm, cüceleşme ve son olarak şiddetli enfeksiyonlardan dolayı bitkinin ölmesi şeklinde sıralanabilir.