Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet …

Fakültesine ne ayrılır mı?

Türk Dil Kurumu (TDK), kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen eklerin kesmeyle ayrılmasını kaldırdı. TDK sitesinde yer alan uyarıda, "Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz" denildi.

Hangi ekler kesmeyle ayrılmaz?

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin …

Sağlık Bakanlığından nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle Bakanlığın da şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Bakanlığında şeklinde olmalıdır.

Kısaltmalara gelen ekleri ayırmak için ne kullanılır?

Yapılan kısaltmalara getirilen çekim eklerini kesme işareti ile ayırmak gerekmektedir. Getirilen çekim ekleri her zaman sonda bulunan harfin okunuşuna uygun bir şekilde getirilmektedir. Kelimenin kısaltma yapılmadan uzun şekilde okunmasına göre çekim ekleri getirilmez.

Üniversite adlarına gelen ekler ayrılır mı?

Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişikliğe gitti. Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı. Yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak.

Hakettiği nasıl yazılır?

Kelimenin doğru yazımı 'hak etmek' olmaktadır. Kelimenin okunuşu esas alındığında bitişik sanılması hataya sebep olabiliyor, ancak doğru yazımı ayrı şekilde yazılmasıdır. Sözlük kaynakların tamamında da ayrı olarak yazımı ile ifade edilen kelime, yazım kılavuzunda geçerli olan ayrı şeklidir.

Özel isimlere gelen hangi ekler ayrılmaz 2 sınıf?

Ancak bu kuralın özel durumları vardır.

  • Özel adların aldığı yapım ekleri kesme imi ile ayrılmaz. …
  • Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: …
  • Özel adlardan türeyen sözcüklerin aldığı çekim ekleri ve kurum, kuruluş, bakkal, okul, belediye vb kesme işaretiyle ayrılmaz.