Hizmet tespiti davası; işçinin sigortalılık kapsamına giren bir işte çalışmasına rağmen, işveren tarafından çalıştığı dönemin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK'ya) bildirilmediği, eksik bildirildiği veya işveren tarafından SGK prim ödemesinin yapılmadığı dönemlerin tespiti için açılan davadır.

Hizmet tespit davası kazanınca ne olur?

Hizmet tespit davası kazanılırsa işçinin çalıştığı yıllar içerisindeki sigorta primleri işveren tarafından ödenir. Aynı zamanda sigorta primleri yasal faiz oranları baz alınarak ödeme gerçekleştirilir. İşveren tarafından işçinin çalıştığı dönem içerisinde vergi dairesine ödenmeyen gelir vergisi ödenmek zorundadır.

Hizmet tespit davası hangi durumlarda açılır?

İşçinin Çalışma sürelerinin işveren tarafından SGK ya bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi durumunda, işçi işÇilik alacakları yÖnünden büyük bir zarara uğrayabilecektir. İşçinin bu durumu Öğrendiği anda sigortasız Çalıştığı süreyi sigortalı hale getirebilmek için aÇabileceği dava hizmet tespit davasıdır.

Hizmet tespit davasında neler talep edilir?

Bu madde ışığında, hizmet tespit davasıyla, mahkemeden, davacı işçi ile işveren arasında, hizmet sözleşmesine dayalı olarak, belli tarihler arasında ve belirli bir ücret karşılığında bir iş ilişkisinin mevcut olduğunun tespiti talep edilir.

Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider?

Hizmet tespit davalarında 5 yıllık hak düşürücü süre, işçinin işten çıktığı yılın son gününden itibaren işlemeye başlar. Eğer işçi yıllarca kesintisiz ve aralıksız olarak aynı işyerinde çalışmışsa, 30 yıl önceki sigortasız çalışmaları için bile hizmet tespit davası açabilir.

Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?

Hizmet Tespit Davasında İspat İspat yükümlülüğü HMK'daki genel kurala uygun olarak, sigortalının üstündedir. Ancak Yargıtay içtihatları bu davanın işverene karşı aciz durumda olan işçiyi koruma gayesi güderek, kamu düzenini ilgilendirdiği gerekçesiyle re'sen araştırma yükümlülüğü getirmiştir.

Sigorta tespit davaları ne kadar sürer?

Hizmet tespit davalarının mahkeme süresi 6 ay veya 2 yıl arasında değişmektedir. Hizmet tespit davalarında hüküm süresi 2 yıl sayılsa da Yargıtay ve İstinaf süreleri de bulunmaktadır.

Hizmet tespit davası hangi mahkemede açılır?

Hizmet Tespiti Davasında Görevli Mahkeme 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 5. Maddesi gereği hizmet tespiti için açılacak olan davalarda görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.