İçtihat kelimesi hakkında Türk Dil Kurumunun açıklamaları şu şekilde ifade edilir: – Hukuk alanında kullanılan, kanunda ya da örf ve âdet hukukunda uygulanacak kuralın açıkça ve tereddütsüz olarak bulunmadığı konularda, hakimin yada hukukçunun düşüncelerinden doğan sonuçlara verilen isimdir.22 May 2021

İçtihat ne anlama gelmektedir?

Sözlüklerde bu kelime çaba göstermek, bütün gücünü kullanmak, ısrarlı olmak ve zahmet çekmek manasına gelmektedir. Cehd kökünden türemiş olan içtihat kelimesi bir konuda elinden gelen tüm çabayı sarf etmek, bir şeyi elde edebilmek için tüm gücünü kullanmak manasına da gelmektedir.

Hükmi ne demek TDK?

HÜKMÎ (ﺣﻜﻤﻰ) sıf. (Ar. ḥukm ve nispet eki -і ile ḥukmі) Hükümle ilgili. ѻ Hükmî şahıs: Birçok kimsenin veya malın topluluğundan meydana gelen ve hukuk bakımından tek bir kişi sayılan varlık, tüzel kişi.

Teşriğ ne demek?

Teşri kelimesi, TDK'ya göre 'yasama' anlamına gelmektedir. Farklı kaynaklarda “ev yola açık olmak, sokak üzerinde bulunmak” anlamına da gelen şer' kökünden türeyen teşrî' “evi yol üzerinde kurmak, kapısını yola doğru açmak” demektir.

Içtihadın şartları nelerdir?

Arapça dilini veya üslubunu bilmektir. Bunun sebebi dinin kaynağı olan Kur`an-ı Kerim ile sünnet-i seniyenin Arapça olmasıdır. Şer`i ahkamın maksadını ve gayesini bilmek. İnancın sağlam olması ve bidattan uzak olmaktır.

İçtihat hangi alanlarda yapılmaz?

İçtihat; haklarında kesin delil, nas bulunan konularda yapılmaz. Bunun dışındaki konularda yapılır. İçtihat için belli bir zaman veya mekân şartı da aranmaz. Buna göre içtihat kapısı kapanmamıştır ve kimsenin de Allah'ın Müslümanlara vermiş olduğu bu hakkı almak gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.

NAKZ olunmaz ne demek?

Örneğin ''içtihat ile içtihat nakz olunmaz'' maddesi, birinin mantık yürüterek vardığı sonuç, bir başkasının hükmüyle bozulmaz anlamına gelir.

Hakiki şahıs ne demek?

Şahıslar, hakiki ve hükmi olarak ikiye ayrılmış, insanlara "hakiki şahıs", başlı başına bir varlığı olan, kendisine mahsus hak sahibi olabilen topluluklara da "hükrni şahıs" denmiştir.

Daimi müstahdem ne demek?

Müstahdem kime denir? Hizmette bulundurulan kimse, hizmetli, odacı, hademe. … Ücretle çalışan, hizmette bulunan, hademe.