Kemiğin içindeki bütün boşlukları örter. Tek katlı yassı ya da kübik osteoprojenitör hücreler ile az miktarda retiküler bağ dokusundan oluşur. Kafatasının yassı kemikleri, mandibula ve maksillanın bazı bölümleri bu tür kemikleşmeyle meydana gelir. Damardan zengin mezenkimal doku içinde oluşur.

Kemik dokusu Nelerden Oluşur?

Bu doku yapısında çeşitli tipte hücreler (osteosit, osteoblast, osteoklast) ve hücrelerarası madde (matrix) bulunmaktadır. Kemiğin enine kesiti incelendiğinde dış ve iç yüzeyleri bir zarla örtülüdür. Bunlardan dıştakine; periosteum, iç yüzeydekine; endosteum denir. Bu zarlar düzensiz sıkı bağ dokusundan yapılmışlardır.

Kemik dokusunu oluşturan hücrelere ne denir?

Osteoprogenitor Hücreler Osteojenik hücrelerde denir • Farklılaşmış mezenkim hücreleridir. Mitozla bölünürler • Osteoblastlara dönüşürler • Kemik yapımı sırasında çok aktiftirler. Periost, endost ve havers ve volkman kanallarının etrafında inaftif olarak bulunurlar.

Kemiklerde büyümeyi sağlayan kısımlar nelerdir?

Kemiğin enine büyümesini sağlayan periost, Boyuna büyümesini kıkırdak yapıdır.

Kemik dokusunun görevi nedir?

Destek dokuları arasında gerçek anlamda destekleme görevi yapan doku, kemik dokusudur. Diğer destek dokularında olduğu gibi, hücreler, ara madde ve fibrillerden oluşmasına karşı hücre dışının kalsifikasyonu ile iskelette destekleyici ve koruyucu bir işleve sahiptir.

Osteonu neler oluşturur?

Osteon kemiğin uzun eksenine paralel, çevresi intrasellüler sıvı ile dolu kalsifiye olmuş bir sütundan oluşur.  En ortada Havers kanalları bulunur. Wolkman kanallarıdır. (kemiğin dış yüzeyi periosta kadar uzanır, bağlantı sağlarlar).

Kemik doku yapısına göre kaça ayrılır?

İskeleti meydana getiren kemikler şekillerine göre uzun, yassı, kısa ve düzensiz şekilli kemikler olmak üzere dörde ayrılır.

Periost ne demek?

Periost veya diğer adıyla kemik zarı, kemiğin enlemesine büyümesini sağlayan zar. Ayrıca kemik kırıldığında kemiği onarır ve kemiğin besin ihtiyacını karşılar.