Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek, sermaye, toprak) toplamına denir. Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir.

Maliyet kaça ayrılır?

Buna göre maliyetler, üretim maliyetleri ve dönem maliyetleri şeklinde ikiye ayrılırlar.

Çeşitlerine göre maliyetler kaça ayrılır?

Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.

Maliyet nedir makale?

Maliyet; belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan, parasal olarak ifade edilebilen ve bir değer birikiminin oluşmasına olanak veren fedakarlıkların tümüdür (Altuğ, 2001; 15). Maliyet, üretim amacı ile tüketilen mal veya hizmetlerin parasal tutarlarının toplamıdır.

Maliyet yöntemleri nelerdir?

Maliyet yöntemlerini ya da sistemlerini şöyle sıralamak mümkündür :

  • Maliyetin saptanma zamanına göre; a) Fiili maliyet sistemi. b) Tahmini maliyet sistemi. c) Standart maliyet sistemi.
  • Giderlerin yüklenilme biçimine göre; a) Tam maliyet sistemi. b) Değişken maliyet sistemi. …
  • Üretimin şekline, biçimine göre;

Dec 19, 2020

Maliyet nasıl yazılır?

Maliyet (ticaret) bir malın üretim giderlerinin toplamı, o mal ortaya çıkarılıncaya kadar harcanan para miktarı. Maliyet fiyatı: Bir malın çeşitli üretim ve dağıtım dönemlerinde, o döneme kadar o mal için yapılmış harcamaların tümü.

Bir ürünün maliyeti nasıl hesaplanır?

Genel çerçevede basit bir şekilde birim maliyet hesaplanmaktadır. Matematiksel bir işlem olması ile beraber, toplam maliyet ve üretim miktarı üzerinden ele alınır. Bu doğrultuda toplam maliyet üretim miktarına bölünür. Böylece çıkan sonuç bir ürünün maliyetidir.

730 Genel üretim giderleri Nelerdir?

İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt işçilik ve direkt ilkmadde ve malzeme dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır.