Ülkemizde de dönem dönem meydana gelen, özellikle sonbahar-kış aylarında yağışların artmasıyla oluşan heyelan hakkında merak edilenleri hazırladık. Heyelan diğer adıyla toprak kayması olarak biliniyor. Ayrıca asıl heyelanlar, göçmeler ve toprak kaymaları olmak üzere de üç gruba ayrılabiliyor.Nov 2, 2020

Heyelanın belirtileri nelerdir?

HEYELAN BELİRTİLERİ Bina temelleri altında çatlama, yarılma veya ayrılmaların olması, kapı ve pencerelerde sıkışmaların, döşemelerde ve duvarlarda sürekli genişleyen çatlakların gözlenmesi, • Volkanik…

Heyelan oluşmasına sebep olan etkenler nelerdir?

Heyelan farklı dış etkilerden sonucunda tetiklenen bir olaydır. Buna göre; kuvvetli eğim, aşırı yağış, zemin özellikleri, tabakalanma, beşerî çalışmalar ve yer çekimi kaymayı etkileyen başlıca faktörler arasındadır. Bunlar arasından eğim, heyelanlara sebep olan en önemli faktör olarak kabul edilmektedir.

Heyelan en çok nerede görülür?

Türkiye'de en fazla görülen yerler Karadeniz Bölgesinde özellikle Doğu Karadeniz şerididir. Eğimlerin fazla olduğu sahalarda heyelan riski artmaktadır. Bazı sahalarda fay yamaçları dik eğimlerin oluşmasına neden olarak heyelanları kolaylaştırırlar.

Heyelan en son nerede oldu?

Trabzon'da heyelan! Trabzon'un'un Sürmene ilçesinde heyelan sonucu Oylum Mahallesi'nde boş haldeki 3 ev ile kullanım dışı okul, toprak yığını altında kaldı. Heyelandan son anda kurtuldukları ortaya çıkan Akyasan ailesinden Haydar Akyasan, korku dolu o anları anlattı.

Heyelanı önlemek için neler yapılabilir?

» Eğimi dik olan yamaçları ağaçlandırmalıyız. » Dik yamaçlara teraslar yaparak eğimlerini azaltmalıyız. » Bina ve yolları heyelan bölgelerinden ve dik yamaçlardan uzak alanlara yapmalıyız. » Dik yamaçların eteklerine istinat duvarları örmeliyiz.

Heyelanın verdiği zararları en aza indirmek için neler yapmalıyız?

Heyelan riskini azaltmak için arazi çalışmaları yapılmalı, risk olan bölgelerde yerleşimden uzak durulmalı. Risk olan yamaçlarda doğal denge bozulmadan drenaj kanalları açılmalı, tabakların fazla su alınması önlenmeli. Heyelan görülebilecek yamaçların eteklerine istinat duvarı inşa edilmeli.

Heyelana karşı ne gibi önlemler almalıyız?

Tehlikeli duvarlar, çatılar ve bacalara karşı çevrenizdekileri uyarın ve bunların etrafında dolaşmayın. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin. Cadde ve sokakların acil yardım araçları için boş bırakın. Eşya almak için zarar görmüş binalara girmeyin.