Yavuz Sultan Selim 1470 babası II. Bayezid'in sancak beyi olarak bulunduğu Amasya'da doğdu. Osmanlı belgelerinde adı Selim Şah diye geçen Sultan Selim daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle “Yavuz” lakabıyla tanındı.22 Sept 2018

Yavuz Sultan Selim babasına neden isyan etti?

1510'da hastalığı iyice artan II. Bayezid , büyük oğlu Ahmed'i veliaht tayin etti. Bunun üzerine Şehzâde Selim, babası II. Bayezid'e karşı isyan bayrağını açtı.

Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine çıkmasına neden olan tutumlar?

Mısır Seferi'nin nedenleri şunlardır; Fatih Sultan Mehmet'ten bu yana yaşanan Hicaz su yollan sorunu. Osmanlının daha çok toprağa yayılmak amacıyla Memlükler ile Şah İsmail'in birlik yapması Yavuz Sultan Selim'in Baharat Yolu'nu topraklarına katması amacıyla devletin ekonomisini kalkındırma isteği.

Yavuz ismini kim verdi?

Cesareti ve cengaverliğinden dolayı Dedesi Fatih Sultan Mehmed ona “Yavuzismini vermiştir. Şehzade Selim, Trabzon sancakbeyliği vazifesinde iken, Osmanlı Devleti'nin doğu topraklarında Şah İsmail önderliğinde Şii-Safevi Devleti'nin zararlı faaliyetlerini yakından görme fırsatını bulmuştu.

Yavuz Sultan Selim kardeşini neden öldürdü?

8. Yavuz Sultan Selim (1512 – 1520)'in bilinen en sert padişah olduğu söylense de babası II. Bayezid'i zehirleyerek öldürdüğü ispatlanamaz. Bunun yanında kardeşleri Ahmed ve Korkut'u taht tehlikesi nedeniyle öldürtür.

Halifelik Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sonunda Osmanlı Devleti’ne geçmiştir?

9 Ocak 1517'de Gazze'den Mısır'a doğru yola çıkan Yavuz Sultan Selim, yeniden toparlanan Memlük ordusunu bu kez Ridaniye'de bozguna uğrattı. Yavuz, 4 Şubat 1517'de büyük bir törenle Kahire'ye girdi ve Mısır tahtına oturdu. Böylece hilafet Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçti.

Ilk defa babası ile taht mücadelesi yapan ve babasını tahttan indiren şehzade kimdir?

Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim (Osmanlıca: سلطان سليم اول Sultan Selīm-i Evvel; d. 10 Ekim 1469 – ö. 22 Eylül 1520), 9. Osmanlı padişahı ve 88. İslam halifesidir.

Memluk devletine neden son verildi?

Osmanlı Devleti'ni bir tehlike olarak gören Memlük Devleti Osmanlı'nın fetihlerini artırması ile bunu bir tehdit olarak gördü. Yavuz Sultan Selim Memlük Devleti ile girmiş olduğu iki savaşı da kazandı. Mercidabık ve Ridaniye savaşlarını kazandıktan sonra Memlük Devleti böylece itibarını kaybetmişti.